Thursday, February 25, 2010

Lagi … fasal Ikon Tanah Air

Dalam dekad 90an dulu di mana mantan perdana menteri Tun Mahathir melancarkan dasar penswastaan negara maka lahirlah beberapa pemuka korporat melayu yang berjaya mengawal ekonomi negara dalam sekelip mata. Bangsa melayu ketika itu dilanda mimpi-mimpi enak yang tidur dan bangunnya beralaskan wang jutaan ringgit.

Tiba-tiba seseorang menyarankan tokoh korporat ini dijadikan ikon tanah air! Walaupun ada pro dan kontra tapi dengan kebijaksanaan mantan perdana menteri dia tidak mengendahkan saranan tersebut.

Berlakulah tsunami kejatuhan matawang negara-negara asia pada 1997-1998. Dan terbongkarlah kisah di belakang tabir tokoh-tokoh ini.

Mereka terpaksa diselamatkan kalau tidak syarikat-syarikat gergasi yang mereka pimpin akan lenyap! Ianya termasuk MAS, Renong, MISC dan banyak lagi.

Sebenarnya mereka-mereka ini ibarat pokok-pokok hiasan yang ditanam oleh pihak DBKL di merata jalanraya KL. Pokok-pokok ini tiada akar tunjang. Datang ribut tercabutlah ia. Bukan macam pokok meranti dalam hutan. Kokoh berdiri dengan akar tunjangnya tertancap jauh ke dalam bumi!

Mereka anak emas. Mereka dipilih untuk menjadi  jutawan korporat. Kriteria yang menjadi ukuran ialah mereka berdamping dengan golongan yang berkuasa ketika itu. Pengalaman tidak ada. Ibarat bertemu harta karun. Dan nasib mereka seperti Kassim Baba.

Berbeda dengan kaum cina atau india. Kekayaan mereka adalah hasil titik-peluh mereka. Mereka bermula kecil dan terus menjadi besar, kokoh dan kuat. Dan mereka tidak sesekali melupakan budaya, agama dan bangsa mereka. Mereka mendirikan berbagai-bagai persatuan untuk membantu bangsa mereka.

Berlainan dengan bangsa kita. Sesudah mendapat harta karun mereka bergerak sendiri-sendiri. Mereka membina rangkaian yang dimonopoli oleh sanak-saudara. Peniaga melayu yang berpotensi besar terpaksa mencari jalan keluar sendiri.

Maka lahirlah golongan jutawan melayu yang berdikari seperti jutawan senyap, jutawan MLM, jutawan internet dan berbagai jutawan lagi.

Sebenarnya ada beberapa golongan yang tidak layak menyandang gelaran ikon. Selain artis ialah ahli politik, ahli perniagaan, ahli korporat, menteri-menteri dan banyak lagi. Semua mereka ini ada udang di sebalik batu. Ahli politik inginkan kuasa, ahli perniagaan inginkan peluang niaga, ahli korporat inginkan projek dan menteri-menteri inginkan kekekalan kuasa.

Oleh sebab itu gelaran ikon sepatutnya menjadi milik para ilmuan yang unggul, sasterawan-sasterawan, para saintis yang menemukan penemuan baru dalam sains dan yang seumpamanya.

Lain kali kalau membicarakan soal ikon fikir dulu bukan terjah ikut sedap mulut.

Wednesday, February 24, 2010

Pelakon Ikon Masyarakat?

Pelakon menjadi ikon masyarakat?

Menjadi ikon ada prasyaratnya;

 • indah di kaca tv indah lagi di belakang tabir
 • bijak mengurus wajah bijak lagi mengurus kelakuan

Apa yang pelakon kita patut buat ialah;

 1. memperkasakan fikiran agar bila diwawancara menampakkan ilmu penuh di dada.
 2. menaikkan taraf lakonan agar menjejak pentas antarabangsa

Bukan macam sekarang ini;

 • pelakon dicemari gossip sensasi
 • yang menjadi taruhan hanya populariti
 • syabu dan ketamin menjadi teman sejati
 • cakap melayu berterabur sehingga kita tak pasti dianya boleh bertutur dalam bahasa ibundanya

Yang kurang pada pelakon kita ialah;

 1. jatidiri
 2. muhasabah diri
 3. harga diri

Jika semuanya dibaiki;

 1. nescaya pelakon diteladani
 2. dia di puji dan diikuti
 3. dia juga disegani dan dihormati

Tak perlu jadi ikon. Peribadi yang mulia tetap dimuliakan.

(artikel ini dipetik dari laman Mukim Anak Wayang – laman rasmi penggiat seni filem tanah air)

Saturday, February 13, 2010

Dongeng Pak Kaduk, Luncai dan Pak Pandir

Dulu watak pak kaduk, siluncai dan pak pandir adalah di kalangan rakyat marhaen. Hari ini sindrom pak kaduk, siluncai dan pak pandir sudah melanda barisan kepimpinan tertinggi negara.

Yang saya maksudkan dengan kepimpinan tertinggi ialah barisan pemimpin dalam kerajaan dan dalam parti-parti politik.

Sepintas lalu pak kaduk hendak bersabung ayam. Dengan helah sultan ayam sabung pak kaduk yang bertuah menjadi milik sultan. Pak kaduk pertaruhkan kampung halamannya.  Bila ayam sabung sultan menang pak kaduk sangka ayam dia yang menang! Akhirnya kalah sabung kampung tergadai.

Ekonomi kita memang lembab. Tanya mereka yang arif atau tanya kaum peniaga. Semua mengeluh. Malangnya kerajaan tidak melakukan sesuatu untuk menaikkan taraf kewibawaan kita di depan mata pelabur. Kita masih lagi diseret dalam sengketa ketidak-adilan judisiari, sengketa buruk sangka antara kaum dan agama dan sengketa politik yang berpanjangan.

Kenapa?

Sebab barisan pemimpin kita ada ayam sabung masing-masing!

Pada kerajaan ayam sabungnya ialah Petronas, EPF, PNB dan Tabung Haji! Jumlah duit yang terkumpul dalam 4 entiti ini sudah cukup untuk mempertahankan ekonomi kita yang lembab. Zaman kemelut matawang 1997-1998 mantan perdana menteri Tun Mahathir gunakan wang EPF dan beliau berjaya merangsang pergerakan ekonomi domestik tanpa campur-tangan pelabur luar.

Demi mengekalkan kuasa walau tipis mana sekalipun barisan nasional ada ayam sabung mereka. Seperti yang pernah dikatakan oleh presiden mereka beberapa waktu dulu (lebih-kurang begini bunyinya), “Sabah dan Sarawak adalah insurans kita!”.  Itu sebab parti ini tidak gentar melakukan tindak-tanduk yang kadang-kala merimaskan rakyat seperti berebutkan Perak, berebut kuasa sesama sendiri (MCA), tikam-menikam di belakang (politik Trengganu dan N9) dan macam-macam lagi!

Pun begitu pakatan rakyat ada juga ayam sabung mereka. Mereka ialah pengundi-pengundi cina dan india, pengundi-pengundi baru, Datuk Anwar Ibrahim dan Tuan Guru Nik Aziz. Mereka ini mempunyai strategi jangkamasa yang panjang. Ibarat api dalam sekam. Api tak nampak tapi baranya makan jauh ke dalam sekam!

Siapa pula siluncai? Ikut ceritanya siluncai dihukum bunuh. Semasa dalam sampan untuk dibawa ke tempat pembunuhan siluncai ajar pegawai istana menyanyi, “SiLuncai terjun dengan labunya. Biarkan, biarkan”. Bila siluncai benar-benar terjun dengan labunya pegawai istana menjerit-jerit mengatakan “, SiLuncai terjun dengan labunya!’ Pegawai istana yang lain mengatakan, “Biarkan! Biarkan!” Siluncai selamat.

Cuba renung senarai ini: Perwaja, skandal BMF, skandal MAS, skandal kejatuhan matawang 1997-1998, kapal selam yang tak mahu menyelam, PKFZ, jambatan runtuh, MRR2, bangunan runtuh dan bermacam-macam lagi.  Ada dengar tak sesiapa yang kena hukum dan masuk penjara? Perasan tak segala broker, kroni, peniaga, kontraktor, pemimpin dan ramai lagi yang terlibat dalam skandal ini bukan saja bebas tapi ada yang diberi pampasan lagi! “Siluncai terjun dengan labunya. Biarkan, biarkan!”.

Dalam arena politik pula ramai orang lama dah bersara atau dipencenkan oleh pengundi. Mereka ini terselamat dari segala tohmahan salah-laku yang mereka lakukan ketika berkuasa dulu. “Siluncai terjun dengan labunya. Biarkan, biarkan!”

Dalam pakatan rakyat juga ada luncai mereka. Mereka diam-diam menyeberang ke daerah musuh dengan labu-labu mereka. “Biarkan, biarkan!”

Siapa pula yang jadi pak pandir? Mengikut kisahnya pak pandir dungu lagi lurus bendul. Apa saja andeh suruh dia buat walaupun dia tak tahu hujung-pangkal perkara yang disuruh.

Kalau nak tau siapa pak pandir jawabnya, “Lu pikirlah sendiri!”

Dongeng Kapal Selam, Nuri dan Proton

Ketiga-tiganya mempunyai satu persamaan. Masalah.

Dengarnya kapal selam kita yang pertama takut menyelam. Alasan cepu mas – masalah teknikal. Orang dulu-dulu ada mengatakan; rosak pangkal rosaklah hujung. Ibarat menganyam ketupat. Salah masuk di pangkal ketupat tak jadilah. Masalah teknikal bukan masalah biasa. Ianya akan berjangkit-jangkit. Itupun telah diakui oleh menterinya. Yang untungnya broker kapal selam. Dengan komisyen setengah billion atas angin dia boleh hidup senang di mana-mana saja di dalam planet bumi ini. Yang menanggung malu, kita, rakyat tanah air yang tercinta ini. Kita terpaksa tanggung biawak hidup.

Nuri pula kerap terjun tiruk. Mungkin saja juruterbang Nuri lebih banyak mati terhempas dari mati berjuang untuk negara. Kisah Nuri ini mengingatkan pengalaman adik saya. Ketika itu dia di tengah-tengah jalan di kota Singapura. Tentera udara Singapura sedang mengadakan latihan untuk satu pertunjukan. Dan ketika itu helikopter pengangkut sedang terbang rendah di kota singa sehingga anginnya boleh dirasai. Adik saya terpesona dengan kehebatan helikopter itu. Dia menceritakan kepada saya begini, “Kalau di Kuala Lumpur dah lama aku cabut lari. Tau sajalah Nuri … silap-silap haribulan jatuh tengah jalan …” Begitulah rasa tidak percayanya rakyat kepada angkatan udara kita. Kepercayaan begini meluas di kalangan rakyat. Sama ada kerajaan sedar atau tidak tak taulah. Hari ini rakyat tak mudah ditipu. Mereka sudah cerdik. Jangan jadi siluncai terjun dengan labunya.

Proton dah berumur lebih 20 tahun. Cermin sisi keretanya sampai hari ini bermasalah. Satu ketika dulu ketika Waja dilancarkan terdengar kemegahan dari beberapa fanatik proton. Mereka kata Waja ialah Honda Malaysia! Tak sampai setahun dia terpaksa ganti cermin sisinya. Bila keluar Gen 2 semua heboh dengan kecanggihan enjin cam pro. Tak sampai setahun anak-anak muda mula menukar enjinnya dengan enjin mitsubishi. Saya tanya dia orang tak sayang ke kereta yang baru beli tu? Dia orang kata nak buat apa dengan enjin cam pro itu? Ubahsuai sikit tapaknya enjin mitsubishi dah boleh masuk. Lagi hebat. Yang untungnya kroni yang membekalkan cermin sisi dan enjin cam pro. Mereka dah kaya raya tapi pengguna terpaksa menukar cermin sisi setiap tahun! Saya dah dua kali tukar cermin sisi sebelah tingkap kanan Wira saya. Yang sebelah kiri pula mula tersangkut-sangkut!

Apa yang saya nak kata ialah orang melayu ini suka diwar-warkan dengan cerita dongeng. Seperti dongeng kapal selam yang menjanjikan ianya satu kehebatan kepada angkatan laut kita. Atau dongeng Nuri ianya masih boleh digunakan. Atau dongeng proton ianya sebuah kereta nasional yang perlu dilindungi. Hakikatnya kita melindungi kroni yang tidak pedulikan tentang keselesaan kita sebagai pengguna. Yang mereka pentingkan ialah keuntungan yang diraih dari sifat patriotik kita! Bila orang melayu nak sedar?

Thursday, February 11, 2010

Dongeng Serban, Ketayap dan Songkok

Ketika tanah airku bernama Tanah Melayu serban adalah pakaian rasmi tok-tok guru pondok  dan juga mereka yang telah menunaikan haji. Orang awam memang tak berani kalau saja-saja nak pakai serban. Silap-silap haribulan kena panggil baca doa kenduri arwah atau menguruskan jenazah! Mereka yang berserban sangat dipandang mulia.

Yang pakai ketayap pula digelar lebai atau siak. Lebai ialah mereka yang rajin ke surau dan rajin menghadiri majlis ilmu. Dalam surau atau masjid mereka ialah muazzin. Manakala siak pun rajin juga ke surau dan menghadiri majlis ilmu. Dalam bidang tugas mereka menguruskan kebersihan surau. Orang awam memang tak berani kalau saja-saja nak pakai ketayap sebab tok lebai ni orang kanan tok imam. Kalau tok imam tak ada merekalah yang dipanggil untuk baca doa kenduri arwah atau menguruskan jenazah hanyasanya mereka belum menunaikan haji. Kalau mereka sudah menunaikan haji mereka beralih memakai serban.

Songkok pula ialah pakaian orang awam. Zaman itu di kedai-kedai kopi milik orang cina ramailah orang bersongkok sembang kosong dan minum kopi. Pergi menoreh atau ke sawah pun pakai songkok terutama sekali songkok lemet yaitu songkok yang lembik.

Bila tanah airku merdeka berlaku beberapa perubahan.

Serban masih lagi pakaian tok-tok guru, tok-tok imam dan tok-tok haji. Oleh kerana sipemakainya mempunyai kewibawaan maka ahli politik yang cenderung memperjuangkan konsep negara Islam maka ketua-ketua mereka pun dipilih dari mereka yang memakai serban.

Sebahagian orang awam yang cenderung ke parti islam beralih memakai ketayap. Namun begitu tok lebai dan tok siak masih lagi mengekalkan ketayap sebagai pakaian rasmi mereka.

Songkok sudah mula popular di kalangan parti melayu kebangsaan yaitu UMNO. Pendek kata songkok = melayu. Pada orang awam pula songkok hanya untuk ke surau atau majlis-majlis rasmi.

Dalam dekad 90an apabila pengaruh agama dan politik sama kuat berlaku lagi satu transformasi.

Serban masih lagi jadi milik tok-tok guru, tok-tok haji dan ketua-ketua parti islam. Kini ia juga milik abuya-abuya pergerakan kumpulan islamiyah persendirian seperti arqam, tabligh dan lain-lain lagi. Tak kira, sama ada mereka dah tunai haji ke atau belum ahli mereka dimestikan pakai serban. Serban = sunnah nabi. Di mana-mana kita melihat orang pakai serban. Serban dah hilang status quonya. Dan gaya serban diikat pun dah bermacam-macam; gaya iran, gaya arab padang pasir, gaya orang mesir, gaya orang benua india … macam-macam. Serban orang parti islam dengan orang parti kebangsaan pun  pun lain. Orang parti islam kain lilitnya putih dan ketayapnya putih. Manakala orang parti kebangsaan pula kain lilitnya putih dan ketayapnya merah. Serban juga semakin popular di kalangan ilmuan-ilmuan islam.

Ketayap pula semakin hebat perkembangannya. Orang awam sudah tidak segan-segan lagi pakai ketayap. Malah ahli parti islam gemar memakai ketayap bila berhimpun. Para anak muda mula mereka-cipta bentuk ketayap yang canggih. Ia dimulakan oleh gerakan kumpulan nasyid Raihan dan Rabbani. Berebut-rebutlah remaja dari aliran sekolah agama memakai ketayap fesyen baru itu. Malah di dekad itu kita boleh jumpa anak-anak muda pakai ketayap fesyen baru ini di gedung-gedung membeli-belah, di konsert-konsert dan di sudut-sudut lepak di mana-mana sahaja. Pangkat tok lebai dan tok siak tinggal di dalam surau.

Apa jadi pada songkok? Ia menjadi pakaian kepala yang popular di kalangan ahli kumpulan parti kebangsaan melayu. Kalau mereka berhimpun mereka akan memakai songkok tanda mereka orang melayu dan memperjuangkan agenda melayu. Songkok juga popular dua kali setahun bagi orang awam yaitu ketika menyambut aidil fitri dan aidil adha.

Bagaimana pula sekarang ini? Sekarang ialah zaman caca-marba. Sesiapa saja boleh pakai serban asalkan tahu cara mengikatnya. Pilihlah fesyen manapun; fesyen masyarakat tuareg di padang pasir? Fesyen pejuang taliban? Fesyen osama ben ladin? Terpulang. Malah kaki dadah pun pakai serban sebab nak sembunyikan dadah dalam serban mereka. Hari ini tuan rumah kalau nak panggil orang baca doa kenduri arwah kena pastikan benar-benar orang yang pakai serban itu tulen kewibawaannya. Pendek kata serban sudah kehilangan kewibawaannya! Ia hanya satu fesyen sahaja.

Kalau anda gemar pakai ketayap putih hati-hati sebab anda mungkin dicop sebagai ahli atau para simpati parti islam. Entah sejak bila ketayap putih menjadi simbol rasmi parti islam. Kalau anda penggemar  ketayap dan untuk mengelakkan dari dicop ahli parti islam pilihlah ketayap fesyen baru yang dipelopori oleh kumpulan-kumpulan nasyid tanah air. Anehnya gelaran tok lebai dan tok siak semakin tidak kedengaran lagi.

Songkok juga sudah menjadi pakaian rasmi ahli parti kebangsaan melayu. Namun begitu orang awam jarang pakai songkok. Songkok hanya perlu ketika solat jumaat atau ketika menyambut adil fitri dan aidil adha.

Monday, February 1, 2010

Kisah Diet Dulu dan Sekarang

Dekad 60an.

Lokasi: Kg Senaling, Kuala Pilah.

Pagi-pagi lagi datuk dan nenek saya akan menjamu selera dengan nasi lemak bergaulkan sambal atau pulut bergaulkan sambal. Air, teh O nipis.

Kemudian mereka akan ke sawah dan membanting tulang sehingga ke petang.

Tengah hari makan nasi berlaukkan ikan sungai atau ikan sawah. Sayur-sayur di petik dalam kebun. Segar.

Petang minum teh O dan jika rajin nenek buat kuih sepang atau kueh kuaci. Inti jamin inti kelapa masak dengan gula enau.

Malam makan nasi lagi. Lauk ikan sungai atau ikan sawah dengan sayur yang dipetik dari kebun.

Tidur awal.

Datuk saya meninggal umur hampir 87 tahun. Nenek saya pula meninggal umur 60an. Kedua-duanya sakit tua.

Dekad 90an dan abad ke 21.

Lokasi: Di tanah airku, Malaysia.

Pagi-pagi lagi warganya bersarapan nasi lemak atau pulut bergaulkan sambal. Minum teh tarik.

Kemudian mereka membanting otak dan jari-jemari di dalam bilik berhawa-dingin dari pagi hingga ke petang.

Tengah hari makan nasi beraneka lauk yang dibeli di warung/restoren.

Petang kena rojak atau roti canai dengan teh tarik. Kalau makan kueh sepang atau kueh kuaci silap-silap dapat inti hampas kelapa yang digaul dengan gula merah.

Malam selalunya makan nasi tom yam beraneka lauk.

Tengah malam makan lagi. Kena teh tarik dengan roti canai atau mi goreng.

Tidur pukul 2 pagi sebab nak tengok movie atau bola di tv.

Menjelang umur 30 kena kencing manis. Masuk 40 darah tinggi datang bertandang.

Tak sempat bersara umur 50 masuk ICU.  Mati kerana sakit jantung, darah tinggi atau kencing manis kronik.

Pada hemat sayalah diet orang sekarang sepatutnya:

Pagi –  Oats semangkuk dengan Milo secawan.

Tengah hari makan nasi sesenduk dengan lauk yang dibakar seperti daging bakar, ikan bakar sayur mentah seperti salad, pegaga, petai atau sayur-sayur rebus.

Petang, tak payah. Banyak minum air sejuk.

Malam kena capati atau tose.

Tidur awal.

Mudah-mudahan sihat sentiasa.

Dongeng Filem Avatar

Filem Avatar meletup-letup di pentas dunia.

Pengarahnya telah memenangi anugerah di Golden Globe Awards. Kononnya Avatar sebuah filem yang bertahun-tahun dalam pembikinan. Oleh itu semestinya bagus!

Tahukan anda cerita Avatar ialah cerita kitar-semula dari filem Pocahontas?

Saya belum menonton filem Avatar. Saya kurang menggemari filem sci-fi. Akan tetapi saya telah menonton filem Pocahontas.

Seseorang emailkan kepada saya perkara kitar-semula ini. Berikut saya lampirkan email itu. Anda fikir sendiri!

 

avatar