Tuesday, October 4, 2011

Untuk Mereka Yang Keliru

Dah menjadi resmi orang melayu asalkan orang itu hafiz, ada sijil akademik yang berkaitan dengan kajian ilmiah agama Islam, berserban dan berjubah maka mereka digelar alim ulamak.

Saya akan bahagikan mereka ini dalam beberapa kategori.

1) Kakitangan kerajaan

Ini termasuk mufti, kadi, hakim syarii, pegawai LPF, setaf Jakim, Jais dan seumpamanya, imam masjid, bilal, penasihat agama dan kesemua mereka yang menjadi setaf di jabatan-jabatan kerajaan. Semua ini dibayar gaji oleh kerajaan pusat atau negeri. Mereka WAJIB mendokong aspirasi kerajaan dan ditegah dari mengkritik tangan yang memberi mereka makan.

2) Para penceramah bebas/kerajaan dan mubaligh-mubaligh bebas/kerajaan.

Tugas mereka ini berceramah sambil buat duit; DVD, VCD, Youtube, masjid, surau atau tempat persendirian. Yang menariknya ceramah mereka kadangkala dihiasi dengan sindiran, dakwaan tanpa bukti statistik atau kajian ilmiah, membesar-besarkan kejahilan orang lain dan ada juga berbau fitnah dan prejudis.

Yang lebih berwawasan akan berdakwah pada kaum musyrikin dan cuba menjadikan mereka muallaf. Lepas jadi muallaf ke mana hala tuju mereka?

3) Ahli politik

Kerja mereka mencari kesalahan pihak lawan dengan menggunakan firman dan hadis. Mereka akan mengutuk, menghina, memfitnah dan kadangkala mengkafirkan sesama muslimin. Ada satu kes yang saya dengar seorang hamba Allah ini enggan anaknya diijab-kabulkan oleh kadi parti lawan!

4) Selebriti TV

Ini fenomena baru. Selebriti TV bererti seseorang yang dipopularkan oleh program TV yang dihoskannya. Sebagai contoh program Imam Muda, Akademi Al Quran dan yang bakal menemui anda Ustazah Pilihan.

Yang menang akan disimbah cahaya kemeriahan menjadi selebriti. Mereka akan diundang untuk berceramah di masjid-masjid tersohor dan kemudian mengimamkan solat jemaah. Lepas itu, apa? Kemungkinan besar kita akan teruja pula dengan pemenang musim kedua.

Yang kalah bagaimana?

5) Pakar Motivasi

Kerja mereka ini menaikkan semangat peserta yang sedang hilang arah tuju hidup atau yang sedang mencari semangat baru.

Petikan firman yang bermaksud "Sebenar-benar ulamak itu ialah mereka yang takut/taqwa kepadaKu"

Jadi ulamak itu sebenarnya Rahsia Allah. Tidak ada siapa yang tahu.

Untuk menggelarkan mereka yang disimpulkan ke dalam lima golongan di atas tadi sebagai alim ulamak jauh sekali. Nak digelar ilmuan Islam pun saya masih ragu-ragu. Sebabnya?

1)Kesemua mereka ada kepentingan periuk nasi yang hendak dijaga. Jadi apa yang keluar dari mulut mereka selalunya akan menjaga kepentingan tangan-tangan yang memberi mereka makan termasuklah kerajaan, pihak tv, pembeli vcd/dvd, peserta kem motivasi dan sebagainya.

2)Ada pula yang mencetuskan permusuhan sesama muslimin. Contoh-contoh tersohor ialah pembunuhan di Memali, solat dua imam, kafir-mengkafir, haram-mengharam pertubuhan Islam, fitnah-memfitnah sesama pemimpin muslimin dan berdolak-dalik dalam hujah mereka. Tanya orang yang pergi BTN. Atau yang pergi mendengar ceramah politik.

Saya pernah menonton satu program tv yang mendokumentasikan tokoh-tokoh ilmuan Islam yang mendirikan madrasah-madrasah di seluruh Tanah Melayu sekitar tahun-tahun 40an dan 50an dulu. Peribadi mereka ternyata lebih berwibawa dan boleh diteladani.

Untuk mereka yang keliru bawa bertenang, bukakan fikiran dan belajar berfikir secara kritis nescaya perspektif anda pada mereka yang memegang sijil akademik kajian ilmiah agama Islam dan yang berjubah dan berserban atau yang hafiz akan lebih jelas dan nyata. Tidaklah anda nanti mudah digula-gulakan oleh mereka.

Sekian.

No comments:

Post a Comment