Dekad 60an.
Lokasi: Kg Senaling, Kuala Pilah.
Pagi-pagi lagi datuk dan nenek saya akan menjamu selera dengan nasi lemak bergaulkan sambal atau pulut bergaulkan sambal. Air, teh O nipis.
Kemudian mereka akan ke sawah dan membanting tulang sehingga ke petang.
Tengah hari makan nasi berlaukkan ikan sungai atau ikan sawah. Sayur-sayur di petik dalam kebun. Segar.
Petang minum teh O dan jika rajin nenek buat kuih sepang atau kueh kuaci. Inti jamin inti kelapa masak dengan gula enau.
Malam makan nasi lagi. Lauk ikan sungai atau ikan sawah dengan sayur yang dipetik dari kebun.
Tidur awal.
Datuk saya meninggal umur hampir 87 tahun. Nenek saya pula meninggal umur 60an. Kedua-duanya sakit tua.
Dekad 90an dan abad ke 21.
Lokasi: Di tanah airku, Malaysia.
Pagi-pagi lagi warganya bersarapan nasi lemak atau pulut bergaulkan sambal. Minum teh tarik.
Kemudian mereka membanting otak dan jari-jemari di dalam bilik berhawa-dingin dari pagi hingga ke petang.
Tengah hari makan nasi beraneka lauk yang dibeli di warung/restoren.
Petang kena rojak atau roti canai dengan teh tarik. Kalau makan kueh sepang atau kueh kuaci silap-silap dapat inti hampas kelapa yang digaul dengan gula merah.
Malam selalunya makan nasi tom yam beraneka lauk.
Tengah malam makan lagi. Kena teh tarik dengan roti canai atau mi goreng.
Tidur pukul 2 pagi sebab nak tengok movie atau bola di tv.
Menjelang umur 30 kena kencing manis. Masuk 40 darah tinggi datang bertandang.
Tak sempat bersara umur 50 masuk ICU. Mati kerana sakit jantung, darah tinggi atau kencing manis kronik.
Pada hemat sayalah diet orang sekarang sepatutnya:
Pagi – Oats semangkuk dengan Milo secawan.
Tengah hari makan nasi sesenduk dengan lauk yang dibakar seperti daging bakar, ikan bakar sayur mentah seperti salad, pegaga, petai atau sayur-sayur rebus.
Petang, tak payah. Banyak minum air sejuk.
Malam kena capati atau tose.
Tidur awal.
Mudah-mudahan sihat sentiasa.
No comments:
Post a Comment